Små bi-forskere

Lær og forstå biernes forunderlige liv
honningbi

Bier udgør et mangfoldigt tema med mange aspekter, som I kan fordybe jer i. Honningen, bestøvningen af blomster, biernes dans og de avancerede samfund er gode eksempler på biernes fascinerende liv. I dag bliver der færre og færre vilde bier. Det er et stort problem også i Danmark, for bierne er en uerstattelig del af vores økosystem. Derfor er det vigtigt at introducere børn for bierne og give dem en forståelse af, hvor vigtige bierne er for verden. Samtidig er mange børn bange for bier. Via et bitema lærer børnene at respektere dyrene uden at føle frygt.

 

Aktivitet: Svar på jeres egne spørgsmål

Andre bi-relaterede aktiviteter
  • Find og genkend bierne
  • Hjælp bierne
  • Lav selv bier
  • Leg jer til viden om biernes liv
  • Klassiske lege med et bi-tvist
  • Ro på med bierne

Når interessen for bierne er vakt, stiller spørgsmålene sig hurtigt i kø: Hvad laver de i blomsterne? Hvor mange blomster besøger de, før de flyver hjem? Summer de også, når de sidder stille? I kan finde svar på spørgsmålene på nettet og i bøger, men det er sjovt og lærerigt når børnene kan svare, fordi de selv har set det. Find på nogle passende spørgsmål sammen med børnene -  hvad vil de gerne vide om bier? Tag bagefter ud og find svarene sammen ved at se på, hvad bier gør i den virkelige verden.

Aktivitet: Se det fine pollen

Nektar og pollen er næringskilde for bierne. Når bierne kommer hjem til deres bo, sidder der pollen fast på deres krop, og de fodrer bl.a. deres larver med det. I kan selv finde pollen, hvis I forsigtigt stikker en tynd pensel ned i midten af en blomst. Måske sætter der sig noget gult og pulverlignende fast på den? Der er meget pollen i de gule mælkebøtter. Dem kan man gnide på papir og lave fin kunst med. Men brug nu ikke for meget – bierne skal også have noget!
Det smarte er, at pollen er blomsternes ”sædceller”. Når bierne flyver fra blomst til blomst, bringer de pollen rundt og hjælper dermed pla
nterne med at ”parre” sig og formere sig. Deraf udtrykket ”blomsten og bien”.

Bi på blomst

Aktivitet: Frugtens kerner

Hvis en blomst ikke bliver bestøvet, kommer der slet ikke frø/frugter og altså ikke nye planter, derfor er biernes bestøvning meget vigtig. Man kan, se på en frugt om den er blevet godt eller mindre godt bestøvet, ved at tælle kernerne i frugten. Et æble med 10 kerner i tyder på en grundig bestøvning – måske af en bi? Når I spiser frugt, så husk at holde øje med kernerne. Tal om hvorvidt frugten er blevet godt bestøvet som blomst, om hvad kernerne kan bruges til, og at biernes arbejde er vigtigt.

Aktivitet: Smag på honning

Honningbierne laver honningen for at bruge den til deres vinterforråd. Honning laves ud af den nektar, som bierne henter i blomsterne. En bifamilie skal flyve op i mod 80.000 km for at lave ét glas honning - det er samme afstand som to gange rundt om jorden! En enkelt indsamlerbi når kun at lave ca. 1,5 teskefuld honning i løbet af de 5-6 uger den lever.
Køb et glas honning og smag på biernes store arbejde. Tal om hvor det kommer fra. Måske kan I tal om, hvor mange bier der har været med til at lave jeres glas?

Bemærk at honningen smager forskelligt, alt efter hvilke blomster bierne har besøgt. Køb forskellig slags honning og smag forskellen.

OBS:
Husk at sundhedsmyndighederne ikke anbefaler at børn under 1 år spiser honning

Aktivitet: Besøg en biavler

Det er sjovt og lærerigt at besøge en biavler - og de ved rigtig meget om honningbier. På www.biavl.dk kan I finde jeres nærmeste biavler og høre, om I må komme på besøg. Måske kan I få lov til at se hvordan honningbierne bor, lære om blomsterne og bierne, eller være med til at slynge honning?