Lav jeres egne spiselige regnorme

For sjov kan man I lave jeres egne spiselige regnorme af gelé.
regnorm

Sådan gør I:

  • 6 blade husblas lægges i blød i koldt vand
  • Når de er bløde efter ca. 5 minutter, puttes de sammen med ca. 2 dl blandet vand og mælk (for at de ikke skal blive helt gennemsigtige), frugtfarve (for at justere farven) og lidt vaniljesukker (for at give smag). Saftevand eller afkog fra frosne bær kan også være godt til at give farve og smag,
  • Den lilla væske opvarmes forsigtigt i et vandbad, indtil husblassen er helt smeltet.
  • Så skal væsken køle lidt af men ikke stivne, inden den hældes ned i et bundt sugerør.
  • Sugerørene stilles tæt sammen i et køkkenrullerør, der først fores med en frysepose. Knækleddene strækkes ud, og vendes nedad.
  • Posen lukkes tæt, så den flydende gelé ikke løber ud. Røret sættes i køleskabet til næste dag.
  • Når massen er stivnet, kan posen tages ud af røret, og sugerørene tages ud af posen.
  • Den nemmeste måde at få ormene ud af rørene på, er ved at holde hvert enkelt sugerør ind under den varme hane i ganske kort tid (holder man det for længe, “smelter” ormen). Bagefter klemmes den ud, ved at man trykker tommel- og pegefinger sammen, og kører dem fra den ene ende af røret og ned i den anden.
spiselige regnorme

 

 

Hvis I vil prøve at spise rigtige regnorme, så husk at de lever af at omsætte organisk materiale. Med andre ord; de er fyldt med jord. Man kan rense dem ved at lade dem gå i savsmuld og lidt vand i nogle dage, eller man kan koge dem et øjeblik og så skære dem op på langs og skylle dem. Ormen består af muskler og indvolde. Indvoldene skal renses ud, så kan resten af ormen bruges til fx fars til frikadeller. De kan også tørres i ovnen ved 90 grader. De holder godt og kan senere bruges i supper og pastaretter. Men de kan også bare koges i saltvand 20-30 minutter.

Alle orme kan bruges bortset fra de røde ”brandorm”, som også findes i komposten. De har en ubehagelig smag.

Velbekomme!

Læreplans-område
Natur, udeliv og science