Hold jeres egne regnorme

Der er flere forskellige måder, hvorpå I kan holde jeres egne regnorme
Spirer - Dorte Møller - barn i mudderbad

Se videoen "Lær at bygge et regnormehotel"

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Lav et regnormehjem

Skær toppen af en halvanden liters sodavandsflaske. Fyld skiftevis sand og jord i uden at trykke det for hårdt sammen. Læg så forskellige visne blade, et bær, en stykker kartoffel, en død flue, brød og andet tænkeligt ormemad ovenpå. Lad børnene komme med forslag. Vand hjemmet, så det er let fugtigt. Fyld så nogle regnorme i.

regnormehjem

Hold øje med hvad regnormene godt kan lide at spise? Hvad spiser de ikke? Hvad laver de nede i orden?

Måske kan I se de blade, som regnormen har været ved at hive ned i gangen. De stå op af jorden som små kræmmerhuse med stilken lige op i vejret.

En regnorm er ikke så glad for ultraviolette stråler, så når solen skinner, holder den sig under blade og sten eller nede i jorden. Stil derfor ikke jeres regnormehjem i sollys. Det bedste er, hvis I kan finde en skyggefuld plads på legepladsen, hvor man kan se men ikke vælte flaskerne. Lægger I noget over hjemmet, er der større chance for, at de laver gange ude langs kanten. 

Overvej hvor længe I vil have hjemmet stående. Husk at vande og lægge nyt mad til regnormene.

 

 

kompost

Ormene flytter ind – få en kompost

Mange kommuner udleverer gratis eller billige kompostbeholdere, som man kan hente på genbrugspladsen. De er rottesikrede og nemme at samle. Man kan også vælge at bygge en helt fra bunden af.

Når beholderen er på plads, skal man starte op med nogle kompostorme. Få en skovlfuld gammel kompost fyldt med orme fra en forældres have.
Vend spanden ned i kompostbeholderen, og se om I kan nå at tælle ormene, inden de igen har gravet sig ned i jorden. Hvorfor gemme de sig mon?

Nedbrydningsforsøg

Da regnormen er en vigtig nedbryder, kan man med fordel sætte fokus på affald, og hvad der sker med ting, der ligger i naturen/bliver smidt i komposten.

Læg fx en tomat, nogle blade, noget plastik, en prop, et søm, en kartoffel og nogle æggeskaller i komposten eller grav det ned på legepladesen eller i haven. Lad børnene finde på andre ting. Hold øje med tingene ved at grave dem op jævnligt. Hvad sker der?