FriluftsRådet

Grønne Spirer

Naturparkour

Naturparkour er for alvor blevet populært i natur- og bevægelsesglade institutioner og dagplejer. Læs mere om, hvad det egentligt går ud på her.

Projekt Udeleg

Hvad er naturparkour?
Måske har I set unge mennesker, der let og elegant springer rundt i by og parkmiljø - over mure og op ad vægge og stativer? Parkour er en sport, hvor det gælder om via kropslige tricks at passere de forhindringer, man møder på sin vej. Naturparkour fungerer på samme måde, men her er asfalt og beeton skiftet ud med træer, skrænter og vandløb.

Normalt følger vi stier og veje, når vi færdes i naturen - her er det modsatte målet, vi vil finde den direkte vej fra A til B. Eller blot opleve naturen, som den er udenfor stierne. Er det privat område,skal I spørge, før I forlader stierne.

Naturparkour er sjovt og giver motorisk træning
I kan starte i det små med at øve en enkelt forhindring. Find et væltet træ, en sten, en grøft, en bakke eller en anden naturlig forhindring, som I normalt ville gå uden om.
Træn og leg med forskellige måder at springe over eller kravle under forhindringen på. Fokus kan eksempelvis være på den sejest mulige måde, den hurtigste måde eller den skøreste måde. Til sidst kan I tage en tur uden for den normale sti i skoven og springe over forhindringerne ud fra det, I har øvet. Vis hinandens tricks anerkendelse med en ’high-five’.

Uderummets elementer er naturlige forhindringer, og aktiviteten kan justeres efter målgruppen ved at finde forskellige højder. Ved de helt små børn kan træstubbe i forskellige højder eksempelvis være gode.

Det er rigtigt sjovt,hvis I efterhånden har en kendt parkourrute, som børnene kender og ved, hvordan de på en sjov måde kan passere. Jo mere I træner, jo bedre bliver I til seje tricks, og hvis I føler jer rigtig gode, kan I lave jeres egen parkourvideo eller måske en opvisning for forældrene.

Oplev naturen fra en anden side
Tal om den nye natur, I oplever. Hvorfor er træerne væltet? Hvordan oplever I at bevæge jer rundt i naturen i modsætning til have og fortov? Ser I noget spændende derinde mellem buskene?

Få eventuelt besøg af en dygtig parkourudøver til at vise nogle seje og sjove tricks.

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website