FriluftsRådet

Grønne Spirer

En uge med smådyr

Dagbog fra Hune Børnehave

Mandag den 9/6
Vi introducerede børnene i hvad vi skulle lave i løbet af ugen.
Snakkede om hvad krible krable dyr er for noget, spurgte børnene om de kendte nogle. Der var rigtig mange gode forslag: edderkopper, ørentvister, bænkebidere, myrer m.m.
Vi fortalte at vi skulle sætte fælder ud. Et barn kendte til muldvarpefælden og sagde: " åååh nej så dør de jo." vi beroligede ham ved at fortælle, at det var syltetøjsglas, vi skulle sætte ud i jorden og finde gode steder til, vi snakkede om at hvis der kom dyr i, skulle vi kigge på dem dagen efter, og så lukke dem ud i vores terrarium.
Vi snakkede om hæfterne, de voksne havde lavet med sange om krible krable dyr og tegninger af nogle af dyrene, også om de biblioteksbøger som var blevet lånt til lejligheden.
Vi delte hæfterne ud til hvert barn og sang: "lille Peter edderkop", "en to tre mariehøner", "myggen sværmer".
Efter frokost satte vi fælderne i jorden nogle gode steder og var spændte på om der var dyr i morgen.


Tirsdag den 10/6
Vi fik formiddagsmad udenfor, og derefter snakkede vi med børnene om, hvad vi havde lavet dagen før og introducerede de børn i forløbet som ikke var der i går pga, besøg på skolen. Vi talte om de fælder, der var sat ud og som vi skulle tømme.
Børnene var spændte og forventningsfulde da vi drog ud på dyrejagt.
Vi havde taget et miniterrarium med rundt til at putte dyrene i, som blev fundet i syltetøjsglassene.
Da vi havde røgtet alle fælder puttede vi dyrene enkeltvis i små forstørrelsesglas, som blev sendt rundt i rundkredsen til alle børn, hvor de blev studeret grundigt. Vi spurgte børnene om de kendte dyrene. Vi fik at vide at der var bænkebidere, mariehøne, stor bille (skovjordløber), lille bille, og to dyr som vi ikke kendte og ikke kunne finde i vores bøger, men den ene lignede en sølvfisk.
Derefter sang vi alle sangene i vores sanghæfter, men vi skulle lige have lidt hjælp til sangen " krible krable land" af Alice.

 

Onsdag den 11/6 
Vi har røgtet vores glasfælder....... der var kun få dyr i dag.
Vi har lavet kartoffelfælder, melonhoteller og ørentvistfælder...... nu håber vi bare der er nogle dyr der besøger vores fælder.
Vi har siddet i rundkreds, kigget i vores "bøger", sunget og snakket om de få dyr vi fandt i fælderne. Terrariet blev sendt rundt så børnene kunne studere vores "fangst".....  De dyr der var i vores fælder i dag var: to edderkopper, et tusindben, to biller (en lille og en stor), en bænkebider og en myre.
De nye fælder er blevet sat op nogle gode steder på legepladsen.
Fælderne vi lavede var:
Kartoffelfælde: 4 bagekartofler der var delt på midten, udhulet og lavet hak i til indgang, de var sat sammen med søm.
Melonhotel: en honningmelon der var delt på midten og udhulet og lavet hak i til indgang, sat sammen med elastikker.
Ørentvistfælde: bølgepap der var rullet sammen om et søm og bundet elastik rundt om.

 

Torsdag den 12/6
Vi pakkede trækvognen med forstørrelsesglas, hvidt papir, lille akvarium, madpakker, vand m.m. så gik turen til skoven iført gummistøvler og regntøj.
Det første vi så i skoven var de fine hvide hyldeblomster, som skulle mærkes og duftes, vi blev enige om at plukke nogle når vi gik hjem til at lave hyldeblomstsaft af.
Vi gik hen til naturlegepladsen hvor børnene fik lov til at lege lidt. Nogle fandt også dyr som blev puttet i akvariet.
Efter et stykke tid gik vi videre til "hullet", (et sted i skoven, hvor der er høje skrænter, rundt om et stort område, så det minder om et hul. Her blev der kravlet op og ned af bakker, fundet dyr, kravlet i træer.
Vi gik også en tur i skoven for at ryste nogle træer over hvidt papir, for så at se om der var dyr i træerne, men vi blev lidt skuffede for der var meget få dyr, de andre havde gemt sig..... måske fordi der havde været sol og varme i længere tid og intet regnvejr.
Da vi gik tilbage til "hullet",  for at spise madpakker fandt Merete en "lort" som vi skulle gætte, hvem der havde lavet. Merete rodede i den med en pind og vi så der var små knogler i, den lugtede heller ikke så vi blev enige om at det var fra en grævling.
Vi spiste vores madpakker og nogle fik tisset. Derefter legede børnene til vi skulle tilbage til børnehaven. På vej hjem plukkede vi hyldeblomster til den saft, der skulle laves.

Da vi kom hjem tømte vi fælderne, der var ikke mange dyr æv æv, men dem der var blev puttet i det store terrarium. Vi nåede ikke at synge i dag, men vi nåede noget andet.

 

Fredag den 13/6
Vi har set "Martin og Ketil - Naturpartruljen" Noget om at gætte en lort m.m. som vi gjorde i skoven i går.
Før frokost var vi rundt og røgte vore fælder. Det var meget, meget sparsomt med dyr, en lille skovsnegl, og en del myrer, var hvad det blev til.
men vi tror det hænger sammen med al den dejlige sol og meget lidt regn vi har fået her i den sidste tid.
fælderne er blevet fjernet i dag. Syltetøjsglassene gravet op - kartoffel- og melonfælderne smidt i komposten, vi vil ikke ha´ at evt. dyr sku´ sidde og kukkelure en hel weekend uden mad og drikke !!!
De hyldeblomster vi plukkede i skoven i går er i dag blevet lavet til hyldeblomstdrik .....  Mathias Ø. tager gryden med hjem til weekenden, for drikken skal nemlig trække 2-3 dage, hvor der skal røres i den og vi har jo weekend. Derefter skal den sies og hældes på flasker ..... spændende om børnene kan li´ drikken ???

 

Mandag den 16/6
Vi har afsluttet vores projekt uge med,  at børnene har malet i deres hæfter og fået dem og en bog med hjem om små krible krable dyr, som vi har fået af Søren, som er Naturvejleder. Vi har lavet hyldeblomstsaften færdig.

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website