FriluftsRådet

Grønne Spirer

fra æg til høne

Evaluering af projekt  "Fra æg til høne"

Vigersted Børnehus, Snekkerupvej 12, 4100 Ringsted

Vi havde 4 studerene fra Roskilde seminarium, som gerne ville køre et projekt med de største børn i børnehaven, som hed fra æg til høne.
Vi startede med at gå i multisalen, hvor de studerende snakkede med os om hvad vi skulle lave sammen med dem, og hvem de var. De havde lidt forskelligt mad med, som vi smagte på og vi snakkede om, hvor det kom fra, og så legede den ene studerene hønemor, og vi fik fortalt en lille historie om hvordan, hønemor passer på sine små kyllinger, vi var de små kyllinger. Vi snakkede også om at børnene skulle ud på en lille gård med andre dyr de næste gange vi skulle være sammen.

Ude på gården så vi æg som lå i rugemaskinen og små kyllinger, der lige var udklækket. Æggene lagde vi i varmt vand, så dansede de rundt i vandet. Vi kunne også høre at de pippede inde i ægget, vi fik en historie oppe på et høloft, og så snakkede vi om, hvordan kyllingen kommer ud af ægget.

Vi var senere med til at plukke en høne og åbne den for at vi kunne se, hvad der var inde i den. Der snakkede vi om at den trækker vejret lige som os, og at mange af de ting den havde inde i sig har vi også, så som lever, hjerte mm. De studerene havde lagt et langt reb, som skulle vise hvor lang en mennesketarm er, og vi viklede hønens tarm ud for at se forskellen.

Vi lavede forskellig mad fra en høne, så som at koge en høne og lave pandekager over bål.

Børnene var så begejstret for dette lille forløb, og de ville gerne at vi fik små kyllinger i børnehaven, og det fik vi så, mod at børnene lovede, at de ville passe dem. Vi gav de små kyllinger forskellig farve neglelak på deres kløer og børnene fik på deres lillefinger, der var ca. 3 børn om hver kylling.  Børnene bankede maden i stykker og blandede det med havregryn, så de små kyllinger kunne spise det sammen med vand, som de gav kyllingerne. Børnene skiftede bunden, så kyllingerne ikke gik i eget møg, det gav mange gode timer for både kyllingerne og børnene.

Børnene sad meget med kyllingerne og havde de små børnehavebørn med ind hos dem og fortalte dem hvad de vidste, og det var ikke så lidt (de havde hørt og fået meget ud af det, vi voksne havde fortalt dem ) Projektet  av anledning til mange gode historier og
forskellige lege. Børnene havde 3 spændende og lærerige uger, der gav dem mange
gode sociale stunder og hermed blev de rystet bedre sammen i gruppen.


Da borgmesteren kom på besøg i børnehaven, var han også inde og se kyllingerne, og der var det også børnene der fortalte, hvad de havde lært og at kyllingen har en æggetand, som den bruger til at komme ud af ægget og mange andre ting de havde lært.  Han var
begejstret over den viden børnene havde.

Da kyllingerne var blevet så store, at de ikke kunne være i børnehaven mere, skulle de ud på den lille gård igen og børnene var kede af det, men det hjalp da vi fik lov til at besøge kyllingerne lige så meget vi ville.

Allt i alt et rigtig lærerigt og sjovt forløb som børnene ikke glemmer.

 

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website