FriluftsRådet

Grønne Spirer

Naturtraditioner ved løvspring

Før påsken gjorde sit indtog som en kristen fest for 1000 år siden, havde man på samme tidspunkt på året en anden fest, hvor man fejrede forårets komme. Også i dag er det en fornøjelse at tage ud på de første dejlige forårsdage og opleve naturen vågne. Der er flere gode, traditionelle lejligheder:

Anemonetur

Om foråret nyder små planter godt af, at træernes blade endnu ikke skygger for skovbunden. Når anemonerne står som et hvidt tæppe i skovbunden, er det dejligt at tage på anemonetur.

Bøgen springer ud

I Danmark føler man for alvor foråret, når bøgen springer ud omkring den 1. maj. At det hvert år er på samme tid skyldes, at det først og fremmest er lyset, der styrer træernes bladsætning. Tag på tur i bøgeskoven. Måske kommer i netop den dag, hvor de små knopper springer ud. Ellers kan I selv hjælpe dem på vej. Find en brun knop og åben forsigtigt ind til de små lysegrønne blade. Smag på dem. Bladene er kun så lyse i de første par uger. Kig godt på de nye bøgeblade, der er foldede og har hår på. Når bøgetræerne først springer ud, skygger de næsten for hele skovbunden. Derfor vokser der næsten ikke nogen planter i en bøgeskov. En dejlig løvspringstur er et godt minde, når I til efteråret igen besøger bøgen og ser de brune og gule blade falde af. Se i skovbunden om I kan se de gamle bøgeblade, som træerne smed i efteråret.

 

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website