FriluftsRådet

Grønne Spirer

Skovtrolde

En gruppe børn og voksne kan lave natur-fantasirejser ud til det samme velkendte naturområde. Sæt fokus på det enkelte barns fantasi, oplevelse, sansning samt på fællesskabet med de andre "trolde". Via troldetemaet kædes de enkelte "troldedage" ude i naturen sammen, så børnene oplever kontinuitet og sammenhæng.

Hvis I i institutionen ønsker at fokusere på andre væsner, ændrer I blot til nissetur, riddertur, rævetur osv. Naturområdet kan ligge i skoven, i parken, på stranden eller at andet sted, hvor I kan lide at komme.

pædagog der hjælper

Opstart og forberedelse

Det er som nævnt en god idé at vælge et bestemt område, hvor troldeaktiviteterne foregår. Børnene vil hurtigt kæde stedet sammen med tidligere lege og historier, hvorved fantasien pirres yderligere.

Det kan være en god start på en "troldedag", hvis en voksen på forhånd har sat nogle remedier ud på stedet. Er det mon troldene, som har gjort klar til bålet? Hvad mon reb og presenning skal bruges til? Det kan også være en gryde, ansigtsmaling, glas og insektsugere eller andet materiale, der står klar til dagens aktivitet.

Troldeamulet og troldesang

I kan vælge at indlede jeres troldetema med at lære en troldesang og lave hver sin troldeamulet. Troldesangen kan være et enkelt vers, I selv har lavet på en kendt melodi, eller det kan være en kendt børnesang som "Oppe I Norge" eller "Der går en gammel trold". Amuletten kan I f.eks lave af ler eller træ og læderremme.

Troldedrik af birkesaft, hyldeblomst eller hyldebær

Fra februar til maj stiger saften i birketræerne, og så kan man lave en herlig naturdrik af træets saft. Det foregår ved, at man knækker eller skære en lillefinger tyk birkegren af og binder en flaske fast på grenenden. Man kan samle et lille glas saft i løbet af en dag. I juni og juli kan man i stedet lave hyldeblomstsaft og i september/oktober kan hyldebærrene bruges til troldedrikken.

Troldesuppe

I kan tilberede et troldemåltid. Måske har trolden allerede sat gryde og nogle få ingredienser frem? Benyt jer om muligt af en bålplads, men ellers kan I medbringe et "stormkøkken". Troldesuppe laver i af pastaskruer, grøntsager, salt og evt. en suppeterning. Rigtige trolde supplerer naturligvis med Skvalderkål, Brændenælder, Vilde æbler, Skovsyre, unge Mælkebøtter og andet fra Trangia Stormkøkken

Trolde af grankogler

I kan lave små trolde af naturens materialer, f.eks af grankogler.
I skal bruge "øjne", som kan købes i hobbyforretninger samt ståltråd og en kraftig lim. I skoven kan I samle naturmaterialer til jeres trolde: Mos, kogler, pinde, agern, fyrsvampe og bark giver troldene et livagtigt og mystisk udseende. Den kreative seance kan foregå ude i naturen eller hjemme i institutionen.

I kan også vælge en længere proces, hvor børnene for alvor skal forholde sig til deres trolde og gøre sig bekendt med deres personligheder. En trold, der kan se langt, har store øjne, en troldemor har store bryster. En vred trold har åben mund og horn i panden. Til denne seance kan det være en fordel at bruge ler, som er lettere at forme. Lad børnene fortælle historier om deres trolde.

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website