FriluftsRådet

Grønne Spirer

Hvad er et pattedyr?

Mange børn har aldrig set en ræv eller en hare, og de færreste voksne har set en levende grævling eller en muldvarp. De sky pattedyr er vores nærmeste slægtninge og fascinerer både børn og voksne.

I Danmark findes der 49 forskellige slags pattedyr. Men hvad er egentligt et pattedyr Hvorfor er en frø eller en fugl ikke et pattedyr? Den mest åbenbare forklaring er, at de ikke som koen og hunhunden har "patter" og dier deres unger. Tal med børnene om nogle af de ting, der gør dyrene forskellige fra hinanden. Nogle har fjer, nogle har hår, nogle kommer til verden gennem et æg, andre fødes levende, nogle spiser kun mælk som små, andre vil have insekter osv. Hvis i har et udstoppet pattedyr eller en pels, kan I se og røre, og I kan også kikke i bøger.

  • Facts om pattedyr: Pattedyr er varmblodede hvirveldyr, der producerer modermælk. Pattedyr har som regel pels og fire lemmer. Navnet pattedyr kommer af, at dyreungerne får mælk af moderen via mælkekirtler, som kaldes for patter.

 

Til vands, til lands og i luften

Selvom landjorden er pattedyrenes foretrukne element, er der arter, der har specialiseret sig til et liv i luften, i vandet eller dybt nede i jorden. Vi har dem også i Danmark:

Flagermus

Flagermus larmer faktisk utroligt meget, men lydene er heldigvis så høje, at vi ikke kan høre dem.

 pattedyr-flagermus

 

Bæver og Odder

Bæverne uddøde i Danmark for ca. 3000 år siden, men i 1999 genudsatte man 18 bævere fra Tyskland. I løbet af 6 år er bestanden firdoblet og spreder sig i Vestjylland. Odderen er et rovdyr, som først og fremmest lever af fisk.

pattedyr-odder

 

 

 

Muldvarp

Muldvarpen er tilpasset livet under jorden. Dens pels kan bøjes i alle retninger, så den nemt kan bevæge sig rundt i sine underjordiske gange.

Marsvin og sæler

Marsvinet er vores eneste fastboende hvalart. Vi har to forskellige slags sæler i Danmark: Spættet Sæl og den sjældnere Gråsæl.

 pattedyr-sæl

 

 

 

 Vidste I  det om  pattedyr?

 

pattedyr-børnGrævlingen er vores største rovdyr og kan veje op mod 20 kg.

Ræven får unger allerede i februar/marts. Når ungerne bliver større og skal have kød, er der masser af andre dyreunger at jage.

Der findes 15 slags mus i Danmark. Danmarks mindste pattedyr er dværgspidsmusen, som slet ikke er en mus, men en insektæder ligesom pindsvinet og muldvarpen.

Egern bygger reder ligesom fugle. Egernets rede er kugleformet.

Vores største landlevende pattedyr er krondyret, men der findes tre andre hjortearter i Danmark: Sikahjort, dådyr og rådyr.

Pindsvinets hår er omdannet til pigge som forsvar mod f.eks. ræve. Men på en landevej hjælper det ikke meget at rulle sig sammen og vise pigge. Pindsvinets værste fjende er bilen.

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website