FriluftsRådet

Grønne Spirer

Hu hej vilde dyr

Mange børn har aldrig set en ræv eller en hare, og de færreste voksne har set en levende grævling eller en muldvarp. De sky pattedyr er vores nærmeste slægtninge og fascinerer både børn og voksne.

I Danmark findes der 49 forskellige slags pattedyr. Herhjemme som i resten af verden er det nødvendigt, at vi tager vare på dyrene og deres levesteder. Når børnene lærer Danmarks vilde dyr at kende, får de forhåbentligt lyst til at passe på dem fremover.

Sandsynligheden for at møde dyrene er jo lille, men så er der til gengæld de mange tegn, som de efterlader, og legene, hvor vi selv er ræve, harer og mus.

Mødet med dyrene

Det er givet, at jo mere man opholder sig i naturen, jo større er chancen for at møde et dyr, hvis man da ikke lige er heldig at få besøg af et pindsvin eller en mus på legepladsen. Planlæg en længere periode, hvor I tager meget ud og retter fokus mod de vilde dyr.

Hvis I samtidig fylder institutionen med opslagsbøger, fotos, postkort, sange og historier, kan I skabe den rette stemning og styrke opmærksomheden. Børn, medarbejdere og forældre motiveres, og pludselig er der én der har set noget, én der kan en historie, en far som kommer forbi med en trafikdræbt hare etc. 

pattedyr-børnVi ser ikke dem, men de har sikkert for længst opdaget jer.

Vidste I det om skovens pattedyr?

Grævlingen er vores største rovdyr og kan veje op mod 20 kg.

Ræven får unger allerede i februar/marts. Når ungerne bliver større og skal have kød, er der masser af andre dyreunger at jage.

Der findes 15 slags mus i Danmark.

Egern bygger reder ligesom fugle. Egernets rede er kugleformet.

Danmarks mindste pattedyr er dværgspidsmusen, som slet ikke er en mus, men en insektæder ligesom pindsvinet og muldvarpen.

Vores største landlevende pattedyr er krondyret, men der findes tre andre hjortearter i Danmark: Sikahjort, dådyr og rådyr.

Pindsvinets hår er omdannet til pigge som forsvar mod f.eks. ræve. Men på en landevej hjælper det ikke meget at rulle sig sammen og vise pigge. Pindsvinets værste fjende er bilen. 

Aktivitet: På dyresafari

Man behøver ikke at være i Afrika for at tage på safari. Pak ekspeditionstasker med feltudstyr og forsyninger, træk i safaritøjet, mal camouflagestriber i ansigtet og vær parate til at bruge alle sanserne, når I årvågne og lydløse begiver jer ud i skov-junglen.

Når I kommer ud i skoven, kan I starte med at fortælle børnene, at de nu er på besøg i dyrenes verden, og at dyrene er gode til at høre, se og lugte. I skal gå lige så forsigtigt som ræven og have alle sanser åbne. Altså lytte, spejde og også bruge næsen. Fortæl også, at I måske ikke er heldige at se store dyr, men at I måske finder spor efter dem.

Det kan I medbringe på safari:
Luppe, små indsamlingsglas og poser til dyrespor, kikkerter samt papir og blyanter, så I kan tegne noget af det, I ser. Måske rekvisitter til en leg. Husk også lidt gipspulver, vand og engangskrus, hvis I finder spor.

I kan vælge blot at gå en tur i skoven og tage udgangspunkt i det børnene ser, eller i kan vælge undervejs at lave stop, hvor i synger og taler om et bestemt dyr eller leger dyrelege (se senere).

Aktivitet 2: Lyt efter dyr

En lytte-stille-leg træner høresansen og opmærksomheden. Bed børnene ligge med lukkede øjnene. Hver gang de hører en lyd fra et dyr, skal de løfte en finger uden at sige noget. Ofte vil børnene høre fugle pippe, en hund gø i det fjerne eller de vil høre sig selv, der flytter på sig. Nogle mener, de kan høre en mus pibe eller et pindsvin snøfte eller en gren knække, fordi et rådyr gik forbi. Efter et stykke tid kan I åbne øjnene og tale om, hvad I hørte.

Aktivitet 3: Kik efter spor

Dyrene sætter spor, der hvor de færdes. Det er f.eks. ekskrementer, uglegylp, fjer, knogler, dyrehår, kogler og nødder, som de har spist af, grene som hjorte har kløet deres gevir på osv. Nogle dyrespor kan være svære at indsamle, men så kan børnene tegne dem i stedet. F.eks. en rævegrav eller en dyreveksel.

Aktivitet 4: Gibsafstøbninger

Måske er I heldige at finde fodaftryk et sted, hvor jorden er blød. Et fodspor kan man jo ikke tage med hjem? Jo, hvis I har medbragt udstyr til et gipsaftryk. Øv jer eventuelt hjemme i sandkassen. Lav jeres egne fodaftryk, I er jo også pattedyr!

Tag et engangskrus og fyld det halvt op med gipspulver. Fyld lidt vand i, rør rundt med en pind, så I får en halvtyk dejmasse og hæld så denne i fodsporet. Vent til det er tørt og løft det forsigtigt op. Nu har I et fint gipsaftryk af dyresporet. Med en klipset strimmel karton, kan I bedre styre gipsen.trolde-gipsaftryk1

trolde gipsaftryk2

 

 

 

 

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website