FriluftsRådet

Grønne Spirer

Hyldesaft, hyldesuppe og marmelade

Høsttid med Hyldemor

September er høsttid for mange frugter heriblandt æbler og hyldebær. Sammen kan disse bruges til hyldebærsuppe, eller til en dejlig marmelade.
Hyldebærsuppe er fyldt med vitaminer ligesom hyldebærsaft. At hyld skulle have en særlig helbredende kraft viser dette gamle vers:

Hyldetræ jeg klager dig
Feberen den plager mig
Hyldetræ nu har du vundet
Feberen den er nu forsvundet

Hyldens c-vitaminrige saft anvendes stadig som et godt middel mod forkølelse og halsbetændelse.

Hyldebærsuppe som i gamle dage

Hyldebærsuppe kan I lave over bål. Til hyldebærsuppe kan spises tvebakker, ristede brødterninger eller havregryn.

Hyldebærsuppe laves af 500 g hyldebær, 8 dl vand, 100 g sukker, 250 g æbler og kartoffelmel til jævning. Bærrene skylles, ribbes med en gaffel og koges møre i vandet. Saften sies fra og får et opkog med sukkeret og de skrællede, ituskårne æbler. Jævn med kartoffelmel. 

Hyldebærsaft

Når I laver saft og gemmer noget af det til kølige vintermåneder, giver det mulighed for ligesom i gamle dage at forholde sig til årets cyklus i naturen, og hvordan vi mennesker har tilpasset os.

Hyldesaft laves af 1 kg hyldebær, 2-4 dl vand og 200 g sukker. Rib bærrene fra stilken og kom dem i en gryde. Det gøres lettest med en gaffel, når det er børn, der arbejder.
Arbejdet med at ribbe bær er en god udeaktivitet, og saft/suppe kan laves i en gryde over bålet, så slipper man for megen rengøring. Tilsæt vandet og bring gryden i kog. Der skal være så meget vand ved, at bærrene netop er dækket. Kog bærrene ved svag varme ca. 20 min. Hejs gryden lidt op fra bålet, så varmen bliver svag.
Si bærrene fra gennem en si eller et klæde. Mål saften tilbage i den rengjorte gryde. Beregn ca. 10 g sukker pr. dl saft. Kog saften med sukkeret til det er opløst. Saften kan gemmes, hvis I fryser det eller tilsætter atamon.

Hyldemarmelade

I skal bruge 250 g modne hyldebær og 500 g sure æbler. Hertil 1 dl appel-sinjuice og ca. 2 dl honning eller sukker.

Rib hyldebærrene. Fjern kernehuset fra æblerne, og skær dem i småstyk-ker. Bær og æbler koges med juicen under låg i ca. 10 min. Tilsæt honning eller sukker og smag til. Hvis marmeladen er for flydende, tilsættes pektin.

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website