FriluftsRådet

Grønne Spirer

Edderkoppens fantastiske net

En ualmindelig stærk tråd

Prøv at finde en lang vandret tråd, der er spundet mellem grene. Tag forsigtigt en tøjklemme og hæng den på tråden. Kan den bære 1 eller 2 klemmer? Trådene er stærkere end stål. Den sikringstråd, som edderkoppen altid trækker efter sig, er særlig stærk. Trådene er også meget elastiske, prøv at gynge klemmen lidt op om ned.

lille p klemme 

 

Sikringstråden som jo jo

Prøv at fange en edderkop. Læg den i din åbne hånd, eller barnets hånd. Lad edderkoppen kravle rundt og falde ned. Hvad sker der?
Når Edderkoppen hænger i sin tråd under hånden, så løft hånden op og ned.

Tag nettet med hjem

I kan få de flotte spind med hjem. Læg forsigtigt et stykke mørkt karton bag et flot spind og pift med lidt hårlak. I skal drysse kartonen med lidt mel for at få spindende tydelige. I kan smykke institutionen med de kunstfærdige net, og I kan også tegne edderkopper og byttedyr på jeres net.

Spørgejørgen

Hvorfor spinder edderkopper deres net?
Hvordan fæstner edderkoppen mon den første tråd mellem to træer? Den tager vinden til hjælp.
Ser alle spind ens ud?
Hvordan ved edderkoppen mon, hvordan den skal spinde sit net?

Edderkoppen på jagt

Jagtedderkopper, Hjulspindere og Tæppespindere

Edderkopperne jager på forskellige måder. Hjulspinderne bygger et hjulformet net og venter på, at flyvende insekter skal blive fanget i det, Korsedderkoppen er en af de almindeligste hjulspindere. Korsedderkoppen sidder midt i nettet, andre hjulspindere gemmer sig i et nærliggende "retræteskjul" og har en "signaltråd", der vibrerer, når byttet går i nettet.

Der er også andre typer net. Tæppespinderne spinder et vandret net. Insekterne flyver ind i nogle få lodrette fangtråde, hvorefter de falder ned i det egentlige net, som er vandret placeret under fangtrådene. Disse net findes nemt i højt, vissent græs elr på stubmarker.

Ikke alle edderkopper fanger byttet i et net. Jagtedderkopperne benytter sig af deres hurtighed og fanger byttet i en hurtig jagt. Jagtedderkopperne er lette at kende på deres hurtige bevægelser og færden udenfor et net.

 

  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website